Košarica 0

Turna smuka v neskončni belini

Sebastjan Potočnik

Turna smuka v neskončni belini

Turna smuka v neskončni belini opisuje naš pogled na turno smučanje. Turna smuka je pozimi ena izmed najlepših oblik rekreacije v naravi. Ko se odločimo za nakup turne opreme ne pozabimo, da moramo tudi naše telo pripraviti na hujše napore, saj še vedno velja, da je pri turni smuki 80 odstotkov hoja navzgor in 20 odstotkov spust navzdol. 

Predvsem stegenske mišice so tukaj daleč najbolj obremenjene in je prav, da poseben trening pred turno smuko namenimo tudi temu. 

Kaj potrebujemo za dobro turno smuko? 

  • Turne smuči - smuči prilagodimo svojim zmožnostim in znanju ter ne precenjujemo samega sebe. Sedaj so v porasti smuči, ki imajo pod čevljem 90mm in več, saj so veliko bolj plovne v novo zapadlem snegu oziroma po domače pršiču. Za vse mlade turno smučarje pa to pomeni v powdyu :). Nove smuči so prinesle tudi nov način in slog smučanja, pri katerem se marsikateri starejši pripadnik turne smučarije kar prime za glavo. 
  • Turne vezi - poleg smuči je največji napredek viden pri turnih vezeh, ki so sedaj lažje, omogočajo drugačno vpetje, ker se je tudi struktura turnih pancarjev oziroma čevljev zelo spremenila. Tehnično najbolj dovršene vezi v tem trenutku so Plum, ki so lažje, narejene iz enega kosa, kar je njihova posebnost.Tako so veliko bolj trpežne od konkurence in imajo kar 3 letno garancijo! 
  • Turni čevlji oziroma pancarji - te vedno kupimo glede na naše znanje, želje in sposobnosti. Vedno imejmo v mislih, da bomo večino časa s turnimi čevlji hodili in manj smučali, zato naj bodo čevlji prilagojeni predvsem temu. Thrill, Gea in Maestrale nudijo veliko udobja pri hoji navzgor, ter tudi dobre vozne lastnosti pri smuki navzdol. Za vse tiste, ki pa prisegate na višji nivo smuke, pa je Maestrale RS prava izbira. 
  • Palice za turno smuko - praviloma narejene iz enega ali dveh delov. Tako nudijo večjo trdnost in stabilnost med turno smuko. To je predvsem pomembno za vse tiste, ki si želite odpeljati kakšen strmejši turni smuk. Traverse palice so ene izmed tistih, na katere se lahko zanesete. 

Na koncu dodajmo še najbolj pomemben del, ki marsikomu še vedno ne predstavlja rešitev ampak strošek! Lavinski trojček ter znanje uporabe le tega naj bo vedno brezhibno. Pri turni smuki smo veliko bolj na udaru snežnim plazovom in prav je, da se tega zavedamo. Pomoč prijatelja ali prijatelju je tukaj resnično življenjskega pomena! 

Oblačila za turno smuko naj bodo dihajoča, zaščitijo pred vetrom in snegom, hlače spodaj pa ojačane, da ne pride do raztrganin oziroma poškodb zaradi smuči, derez ali turnih čevljev. Dober primer takšnih hlač so Tour hlače. 

Če se želite popolnoma opremiti pa je za dodatno varnost poskrbljeno s turno smučarskim nahrbtnikom JetForce



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.