Košarica 0

Lavinski trojček

Sebastjan Potočnik

V novem članku vam bomo predstavili pomen lavinskega kompleta ali v žargonu lavinskega trojčka. V lavinski komplet spadajo lavinska žolna, lavinska lopata in lavinska sonda. Zakonsko v Sloveniji lavinski komplet ni obvezen, je pa zagotovo priporočljiv. Lavinski komplet se kot del obvezne opreme svetuje turnim smučarjem, pohodnikom, gornikom, ki se gibljejo po plazovitem terenu.

Lavinska žolne so danes že popolnoma digitalne in imajo 3 antene, ki oddajajo svoj signal tako v X, Y in Z osi. Kar razlikuje lavinske žolne med sabo je domet in programska oprema prilagojena uporabniku. Enostavnejša je programska oprema za uporabnika tem lažje je delo z lavinsko žolno. Močno priporočamo, da se ob nakupu lavinske opreme udeležite delavnice kakšnega planinskega društva, tečaj razpišejo tudi različna društva gorske reševalne službe kot profesionalni gorski vodniki. Vse informacije so zlata vredne in jih predavatelji prenašajo na osnovi svojih izkušenj, ugotovitev in analiz. Pri uporabi lavinske žolne pa je potrebno poudariti še to, da brez nadaljnjega treninga nam tudi najboljša lavinska žolna ne bo rešila prijatelja, partnerja, znanca.

Zelo pomemben del lavinskega trojčka je lavinska lopata. Pri nakupu moramo paziti, da ima lopata ergonomsko oblikovan ročaj, da je enostavno rokovanje z njo. Ne kupujemo plastičnih lopat, saj v trdem in zbitem snegu nimajo nikakršnega učinka. Rezilo lopate mora biti trdno in oblikovano tako, da je čim hitreje možno odkopati ponesrečenca. Lavinsko lopato je možno popolnoma razstaviti, da jo enostavno pospravimo v nahrbtnik.

Lavinska sonda nam bo v pomoč pri mikro iskanju ponesrečenca. Lavinska sonda je ponavadi dolžine 240 cm in navzgor. Zelo pomembno je, da material iz katere je narejena ni premehak, ker bi se posledično pri sondiranju začela zvijati in bi tako lahko zgrešili našega ponesrečenca. Lavinsko sondo je enostavno zložiti in zavzame resnično malo prostora.

Želimo vam, da vam lavinskega kompleta ne bo potrebno nikoli uporabiti v realni situaciji, če pa ga boste morali, pa vam še enkrat polagamo na srce, da le primeren trening rešuje življenja, pa tudi to ni vedno zagotovilo!

Lavinska žolna

Lavinska lopata

Lavinska sonda

 



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.