Košarica 0

Izolativne podloge

Matjaz Mohoric hribi izolacija napihljiva odprava plezanje podloga

Izolativne podloge

aerostat podloga

Izolativne podloge pridejo zelo prav takrat, ko želite ob sebi zadržati čimveč toplote; pa naj bo to ko ste v kampu ali pa nekje bivakirate. Posledično bo to vplivalo na večje udobje in seveda spočitost na nadaljnje napore na turi. Danes vam želimo predstaviti podloge proizvajalca Mountain Equipment, in sicer modele Aerostat Down 7.0 Reg, Aerostat Synthetic 7.0 Reg in Aerostat Wide.

Toplota

Glavna naloga izolativnih podlog je ravno to, da zagotavlja telesu dovolj veliko toploto, da ne bo prišlo do bodisi podhladitve ali pa slabega spanca med bivakiranjem. V katerem toplotnem rangu se posamezna podloga giba oz. kako učinkovito se zadržuje toplota (izolativnost), nam pove R-value. Večji kot je, večja je odpornost oz. manjša je izguba uhajanja telesne toplote v okolico. Pred časom, v outdoor industriji, ni bilo nobenega standarda, ki bi to meril, zato se na trgu ni kaj dosti vedelo, katere podloge so res dobre in katere ne. Danes pa se laboratorijski testi sklicujejo na standard ASTM F3340. 

 Aerostat Down 7.0 Reg Aerostat Synthetic 7.0 Reg Aerostat Wide
R-value 8.8 4.0 5.1
Temperatura -40°C -25°C - 25°C

Udobje

Na udobje vplivajo globoki prekati v podlogi. To omogoča dober spanec tudi, ko podlaga ni povsem ravna. Ker je na spodnjem delu podloge material iz ripstopa, tekstura omogoča, da podloga na spolzki podlagi ne bo drsela. 

Kako se podloga obnaša v mokrih pogojih? Ugotovili smo, da tudi, ko se podloga s polnilom iz puha ali sintetike, znajde v mokrih pogojih, ni nobene posebne razlike. Še je videti vredu in deluje kot je potrebno. Zaradi zelo trpežnega 30D laminiranega najlona ni nobene bojazni, da bi prišlo do preboja podloge.

Oblika, teža, dolžina, debelina in širina

Podloge imajo navadno oblike in ne mumijo. Na eni strani res nekoliko izgubijo pri teži (Sintetika - 665g; Puhasta - 735g; Široka - 735g), vendar na drugi strani zaradi tega pridobijo na udobju. Običajna dolžina je 185cm, na voljo pa je tudi podaljšana verzija XL -  200cm. Širina podloge je 54cm, lahko pa se odločite tudi za širšo verzijo - 62cm. Debelina v vseh treh verzijah je 7 cm.

aerostat udobje

Polnjenje zraka

Podlogi je priložena posebna ''vreča'', ki jo pritrdite na prazno podlogo in jo nato z minimalnim naporom napolnite. Z razdalje 20cm rahlo pihnete v vrečo, da pride vanjo čim manj vlage, nato pa vrečo le zvijete in tako spustite zrak v podlogo.

Povzetek

Aerostat podloge, tako s polnilom puha kot sintetike, so robustne, trpežne, udobne, hitro napihljive in predvsem tople. Posebej tople so polnjene s puhom, saj bodo zadovoljile vaša pričakovanja tudi v najhladnejših predelih sveta.

aerostat down-synthetic



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.