Košarica 0

Slovenska smer v Triglavu

Matjaz Mohoric gornik plezanje slovenska smer triglav

Slovenska smer v Triglavu

Kdo od resnih hribovcev ne pozna slovenske smeri v Triglavu oz. v Steni? Preplezana kot prva smer v Triglavu v letu 1890, če ne upoštevamo jagrov, ki so itak plezali in se potikali vse povsod kamor je segel pogled oz. kjer so imeli svoj raj na zemlji kozorogi in gamsi.

slovenska mser vstop

Vstop v smer

V smer se vstopi nad prvim pragom, kjer se udobna planinska pot konča in se nadene čelada ter plezalni pas. Že na začetku naj omenimo, da tega ne počnite ''sami doma'', ampak se pogumno odločite za gorskega vodnika, saj boste tako v varnih rokah in izlet si boste res zapomnili po veličastnih trenutkih in ne morebiti po vonju bolnišnice.

slovenska smer bele plati

Po prvih resnih in strmih korakih boste na razpotju z nemško smerjo zavili proti macesnom in naprej proti Belim platem. Tu boste potipali res pravo, trdno skalo in plezanje se vam bo zdelo res uživaško.

Večjih orientacijskih zank do tu ni; le malo nižje imate možnost zaiti s poti, vendar vas bo strmo napredovanje prisililo, da se boste popraskali za čelado in se spomnili, da tu pa res ne bi smeli biti prehodi ocenjeni s pet in več (potrebno je razmišljanje prvopristopnikov, ki so iskali najlažje prehode).

plezanje v belih plateh

Drugi resni koraki

Nad Belimi platmi se položi in pogled že odtava proti Bučerjevi steni. Do nje pridete preko strme stopnje z odlično skalo. Svoj pečat v zgodovino lahko odtisnete preko vpisne knjige. Za trenutek lahko snamete nahrbtnik,  se tudi usedete in v kraljevskem miru pomalicate, saj če boste želeli prestopiti v Slovensko grapo, boste morali preplezati Bučerjevo steno, ki je najbolj tehnični del smeri. Izbira je vaša ali jo boste preplezali v čevljih ali v plezalnikih.

plezanje v bucerjevi steni

Preko izstopnih polic

V široki Slovenski grapi boste najbrž svoj odtis čevljev pustili še v lanskem snegu. Korakanje, plezanje in pogledovanje za gamsi bo v Slovenski grapi potekalo kar nekaj časa saj je grapa res dolga in široka. Na njenem koncu sta dve možnosti; zimski Prevčev izstop ali pa izstop preko Frelihove police. Poleti se seveda priporoča slednjega, saj je seveda mnogo bolj hribovski in adrenalinski; s hojo po ozki polici vam bo pogled odjadral nazaj v Vrata, dih bo plitek, koncentracija velika, vodnik bo imel pa končno malo miru pred vašim besedičenjem...

proti izstopu iz smeri

Ko boste spet na ''trdnih tleh'' in si nadeli topel pulover ali vetrovko, boste ugotovili (še bolj pa kasneje doma), da ste naredili nekaj izjemnega. Izpolnili ste si, že dolgo v sebi tlečo, željo po plezanju v prvinski naravi Stene.

Ekipa Gornik vam želi lepih trenutkov:)

na vrhu slovenske smeri



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.