Košarica 0

Enojna, dvojna in polovična vrv

Sebastjan Potočnik

Enojna, dvojna in polovična? Vrv? 

Le kaj naj bi to pomenilo? Zgoraj tri omenjene oznake nam govorijo o treh različnih oznakah za dinamične vrvi, ki jih uporabljamo pri plezanju. 

Kakšne pa so oznake za kakšno in kaj je bistvena razlika, pa vam na kratko razložimo sedaj. 

Najbolj razširjen izraz za dinamično vrv, ki jo uporabljamo pri plezanju je enojna dinamična vrv. Označena je z številko 1 ponavadi na obeh koncih vrvi. Enojna plezalna vrv je lahko primerna tako za športno plezanje, plezanje lednih in kombiniranih smeri kot tudi za težje vzpone v gorah in na odpravah. 

Običajno ločimo različne debeline enojnih vrvi in sicer:

 • debelejše big wall vrvi - ponavadi cca 10.2 mm primerne tudi za vlečenje opreme čez steno
 • debelejše vrvi za v telovadnico - vrvi premera 10 - 10.5 mm s posebej ojačanim plaščem, saj gre ponavadi za vrvi, ki se uporabljajo za plezanje z varovanjem od zgoraj
 • vrvi primerne za veliko padcev, "študiranje smeri" - debelina vrvi za takšno plezanje naj bo vsaj 9.8 mm
 • vrvi za bolj zahtevne plezalce, ki plezajo na višjem nivoju in bi vrv uporabljali za več namenov je ponavadi med 9 in 9.5 mm ter z možnostjo impregnacije tako jedra kot plašča
 • polovične vrvi se gibljejo nekje med 7.8 mm in 8.4 mm
 • dvojne vrvi so ponavadi tanjše, danes je že možno kupiti vrv tanjšo kot 7 mm 

Zakaj je pomembna impregnacija smo vam razložili že v prejšnjem zapisu. Tukaj vam samo dodajamo povezavo. Dejstvo je, da impregnirana vrv zdrži dalj časa in je tudi bolj varna! 

Polovične vrvi so označene tako, da imajo znak 1/2 in predstavljajo bistveno prednost, saj nam zmanjšujejo trenje pri samem plezanju. Poleg tega pa nam omogočajo hitrejši umik iz stene v primeru nepredvidljivih situacij. Debelina takšnih vrvi se ponavadi giblje med 8 in 8.8 mm in imajo impregniran plašč in jedro. 

Dvojne vrvi so označene z dvema krogcema. Bistvena razlika v primerjavi s polovičnimi vrvmi je v tem, da jih moramo vedno vpenjati skupaj, saj le tako zdržijo večje sile pri padcu. Ponavadi so tanjše, njihova debelina pa se giblje v povprečju okoli 7.8 mm. Tudi te vrvi imajo ponavadi impregnirano jedro in plašč. 

Danes je na voljo že kar nekaj vrvi, ki ustrezajo po karakteristikah vsem trem razredom. Prednost takšne vrvi je v tem, da jo lahko uporabljamo tako za športno plezanje kot tudi alpinizem. Paziti pa je potrebno, da na vrvi tanjše debeline ne padamo prepogosto, saj jo bomo zagotovo prej uničili kot debelejšo vrv, ki je prav posebej namenjena za športno plezanje. 

Vrv je potrebno očistiti, čista vrv omogoča boljše podajanje in je tudi bolj varna vrv! Kako so vrv očistili v športnem društvu Zmigi se, pa si lahko ogledate tukaj

Zlata pravila: 

 • na novo kupljeno vrv je dobro pravilno odmotavati
 • za manj krotovičenja vrvi je priporočljivo vrv tudi nekajkrat prevleči preko sidrišča
 • podloga za vrv je priporočljiva
 • v primeru daljšega padca je pravilno, če vrv pustimo vsaj nekaj minut pri miru
 • da podaljšamo življenjsko dobo vrvi je pametno, da plezalca plezata izmenično vsak na svoj konec vrv

V naši trgovini boste našli odlične Sterling vrvi, ki slovijo po sami kvaliteti izdelave in dolgi življenjski dobi. Če si želite le najboljše - Sterling je pravi odgovor za vaše potrebe. Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.