Košarica 0

Plezalni čevlji - plezalke

Sebastjan Potočnik

Kaj so plezalke in za kakšne namene? 

Plezalni čevlji oziroma krajše plezalke so čevlji namenjeni plezanju tako po umetnih plezalnih stenah, kjer imamo na voljo oprimke in stope, balvanskih stenah ter v plezališču. Prav tako ne smemo pozabiti, da lahko plezalne čevlje uporabimo tudi pri premagovanju težav na najtežjih feratah. To zadnje je odvisno tudi od nas samih in naše fizične moči. 

Kaj nam omogočajo plezalni čevlji? Omogočajo nam natančno stopanje na manjše stope tako v dvorani, zunaj v plezališču kot tudi v gorah. Še posebej pa se obnesejo pri stopanju na trenje, saj ustvarjajo boljši stik kot navadni gojzarji ali čevlji. 

Kakšne plezalke si naj kupim? 

Če se odločam za nakup prvih plezalk dajemo prednost predvsem udobju. Prsti na našem stopalu naj ne bodo pokrčeni, saj bomo zaradi bolečine bolj tarnali kot dejansko uživali v plezanju. Guma naj bo takšna, da vam nudi dober oprijem tako na umetni steni kot zunaj. 

Če boste plezalne čevlje uporabljali v gorah je morda dobro, da se namesto plezalk na ježka odločite za plezalke na vezalke. Takšni plezalni čevlji omogočajo boljši občutek na nogi, saj je z vezalkami možno bolje prilagoditi plezalko vaši obliki stopala. 

Predvsem je dobro poznati svoje lastno stopalo in tudi opozoriti na posebnosti svojega stopala prodajalcu in zaradi svojih izkušenj vam bo znal zagotovo predlagati model, ki ustreza vašemu stopalu. 

Navajamo še nekaj primerov različnih tipov plezalk: 

  • Primerno za začetnika z veliko udobja - Durango VCR 
  • Primerno tako za začetnika kot plezanje daljših športno plezalnih smeri - Sausalito 
  • Udobni z najboljšo gumo - Scarpa Force V (moški ; ženski
  • Vsestranski - tako za bolj zahtevne plezalce, dolge smeri kot tudi resen trening ter balvaniranje - Scarpa Vapor V (moški;ženski
  • Plezalke namenjene najzahtevnejšim plezalcem (tekme, balvansko plezanje, težke smeri tako v gorah kot tudi v plezališčih) - družina plezalk Instinct 


Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.