Košarica 0

Dereze in njihova uporaba

Sebastjan Potočnik

Dereze in njihova uporaba

Dereze in njihova uporaba je prispevek, ki bo odgovoril na vprašanja katere dereze so na trgu, kaj je pomembno pri njih in kdaj se uporabljajo.

Zima me vedno posebej navdušuje, saj se narava odene v najlepšo belino in za sabo skrije vse tiste črne madeže, ki jih puščamo tekom leta. Zima pa poleg tega, da nas navdušuje, skriva v sebi tudi marsikatero past. 

Ena izmed takih pasti je tudi zdrs na zmrznjeni oziroma poledeneli podlagi. In ker verjamem statistiki GRZS je največ nesreč pozimi ravno zaradi zdrsa. In tako kot v roke na zmrznjeni in snežni podlagi sodi cepin, tako sodijo na čevlje dereze. In še posebej velja dejstvo, da ne sodijo vsake dereze na vsak čevelj. Čevelj za prave in močnejše dereze mora bit tog in trši! Oziroma mora bit vsaj trši in bolj tog vmesni del, kjer pričvrstimo dereze. 

Kakšne dereze in zakaj

Kakšne dereze bomo uporabili in zakaj, je odvisno od našega nabora ciljev, predvsem in zlasti pa od naših izkušenj ter znanja uporabe te opreme! Nakup najboljše opreme še ne pomeni, da smo sedaj pripravljeni na najtežje vzpone ampak je potrebno najprej pridobiti ustrezno znanje in to vsako leto primerno ponoviti. 

Kadar sneg pobeli cestišča in pločnike boste za vsakdanjo uporabo uporabili mini dereze kot so urban step ali grip step ali ice light. Za bližnji hrib, kjer so poti že dodobra uhojene in z manjšimi derezami preprečimo zdrs bodo več kot dovolj Ice track ali Mount Track

Kot smo napisali zgoraj najprej izberemo čevelj in se na osnovi tega odločimo za nakup derez. V osnovi delimo dereze na pohodne oziroma plezalne. Bistvena razlika med pohodnimi derezami in plezalnimi je v tem, da pohodne nudijo več udobja pri hoji, plezalne pa že kot samo ime pove nudijo udobnejše plezanje slapov oziroma grap in kombiniranih smeri. 

Pohodne dereze

Pohodne dereze lahko delimo na klasične, pol avtomatske in avtomatske. Klasične dereze imajo spredaj in zadaj košarico in jih je možno namestiti na katerikoli čevelj! Pozor - naučimo se pravilno zapeti dereze in dereze nastavimo na našo velikost že doma. Primer takšnih derez so Serac Strap pohodne dereze. 

Avtomatske, polavtomatske dereze

Sabretooth Clip dereze so primer več kot odličnih polavtomatskih derez, ki zadostijo tako pohodniške kot gorniške ambicije. 

Primer hibridnih derez pa je model Sarken

Med avtomatske dereze pa štejemo Sabretooth Pro in Serac Pro dereze. Takšne dereze namestimo na čevelj, ki nam omogoča uporabo avtomatskih derez, kot so naprimer Mont Blanc Pro. Prednost takšnih derez je v hitri in enostavni namestitvi. 

Stinger, Cyborg, Lynx pa so primer plezalnih derez o katerih pa bomo govorili v drugem zapisu. 

Kadar je v rokah cepin so na nogah dereze! Pa veliko užitkov pri hoji.



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.