Košarica 0

Zimski čevlji

Sebastjan Potočnik

Zimski čevlji

Zimski čevlji so pomembni pri zimskem gorništvu. V pričujočem zapisu bomo predstavili nekaj namigov glede nakupa zimskih čevljev : 

1. Zimski čevlji, ki so tesni so tudi mrzli

  • ta trditev drži, saj nam tesni čevlji ustavijo prekrvavitev in veliko prej začutimo mraz, kot bi ga sicer. Prvi pogoj pri zimskih čevljih je to, da morajo biti udobni in predvsem pri prstih mora biti prostor za neovirano premikanje le teh. Če bo sprednji del stopala stisnjen tvegate, da vas bo v prste vedno zeblo ali zgodnji nastanek omrzlin oziroma ozeblin. 

2. Zimska izolacija čevlja je boljša in toplejša 

  • tudi ta trditev je pravilna. Pri zimskih čevljih v primerjavi z letnimi imamo več in predvsem toplejšo izolacijo ter zaščito. Tako nam že sama membrana daje več toplote. Primer je Gore-tex Insulated Comfort. 

3. Zimski čevlji so bolj togi 

  • dejstvo je, da morajo biti zimski čevlji togi, saj so namenjeni uporabi derez. Če na derezo uporabimo mehak čevelj, se zgodi, da nam dereza "zvija" nogo, kar vodi do bolečin in neprijetne hoje. 

4. Najprej kupimo čevlje, šele nato dereze

  • Odgovor je pravilen. Namreč ko kupimo čevlje, ki nam ustrezajo, naj bo naslednji nakup dereze. Namreč ne ustrezajo vse dereze na vsak čevelj. Tako je najbolje prinesti čevelj v trgovino in vam prodajalec namesti dereze na čevelj. Lažje in bolje ter preverjeno drži. 

5. Čevelj je dobro dati sušiti pod radiator ali pod kakšno peč 

  • ta trditev pa žal ni resnična, saj izvor toplote poskrbi, da se usnje hitreje posuši in razpoka, umetni materiali se hitreje uničijo in zaščitna guma prej odstopa od čevlja! Tega se izogibajte in raje čevlje posušite na suhem in zračnem prostoru. 

Dobri zimski čevlji v Gorniku:



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.