Košarica 0

Zimska varovala

Sebastjan Potočnik

Zimska varovala

Zimska varovala so del opreme za plezanje v mrzlem okolju. Plezanje smeri pozimi se zelo razlikuje od letne sezone plezanja. Tako moramo prilagoditi našo opremo in iskati dobre razmere tako v ledu, kot tudi v ledno-snežnih smereh. Naš zapis bomo tokrat posvetili varovanju in možnostim varovanja v slapovih in snežnih smereh. 

Kadar imamo dobre ledne razmere  za varovanje v ledu in na sidriščih uporabimo ledne vijake. Pri lednih vijakih imamo na voljo več dolžin in seveda tudi različne proizvajalce. Na naših policah in v spletni trgovini najdete ledne vijake Black Diamond in Petzl. Black Diamond Ice Express so legendarni ledni vijaki, ki so imeli prvi hitro vrtljivo ročico, s katero je bilo vrtanje vijakov v led veliko hitrejše in lažje. V tanjšem ledu nam bodo zelo prav prišli vijaki dolžine 10 ali 13 centimetrov, 16 in 19 centimetrov ter 21 pa uporabimo ali za vmesno varovanje kot izdelavo abalakova.

Petzl ledni vijaki

Drugi ledni vijaki so znamke Petzl. Petzl je v lanskem letu naredil velik preskok z lednimi vijaki Laser Speed Light. Uspelo jim je zmanjšati težo in narediti odlično glavo lednega vijaka. Vsak, ki bi rad "prišparal" na teži lednih vijakov, bo omenjeni ledni vijak prva izbira. Tudi nameščanje v led je izredno hitro in enostavno. 

Kadar pa plezamo v gorah snežno ledno smer in naletimo na kakšen skalnat odsek, takrat lahko poleg metuljev uporabimo zatiče, še bolj varna opcija pa so hexi oziroma rockcentriki

Njihova prednost je v boljši namestitvi pri plezanju zimskih smeri, njihovo uporabo pa zelo "zagovarjajo" otoški plezalci skupaj z njihovo strogo etiko. Hexe je možno uporabiti tudi poleti. Več pa tudi v videu



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.