Košarica 0

Cjajnik - športna ferata v "pravih hribih"

Sebastjan Potočnik

Cjajnik - športna ferata v "pravih hribih"

Tokrat nas je pot vodila na severno stran čudovitega dolgega grebena Košute. , kjer je Cjajnik - športna ferata v "pravih hribih". Slovensko mejo je najbolje zapustiti preko mejnega prehoda Ljubelj in se zapeljati v smeri vasi Sele - Zell. Tam nas čaka oznaka za Koscutahaus, ki je planinska koča in tudi naše izhodišče. Cestnina za to cesto je 4€ in jo poravnamo ob povratku s ture. Sledimo oznakam za Cjajnik in premagujemo višinske metre.

Vstop v ferato

Do vstopa v plezalni del naše ture bomo prečili tudi dolgo melišče, ki marsikomu pobere kar nekaj moči. Vstopni del je razgiban in nam hitro pokaže ali smo ali nismo. Ker gre za športno ferato, ferata dejansko poišče težave, ampak saj je bil to bil tudi namen naše ture, kajne?
Ko se primerno ogrejemo, sledi lažji srednji del preden pridemo do glavnega strmega dela. Tistemu, ki je ta del pretežak, lahko naredi tudi obvoz. Vendar tudi obvoz ni za podcenjevati! Glavni del je strm in zanj nam more biti natančno stopanje in moč v rokah obveza! 

Sestop v škrbino

In ko smo vzhičeni, da smo uspeli premagati to težko mesto, nas morda čaka še težji sestop v škrbino, ki ne dovoli napak. Kljub temu, da je ocena lažja, naj vas ne preseneti, saj je potrebno plezanje navzdol, kar marsikomu povzroča težave. Morda ključni del pa predstavlja hoja navzgor, po tipično krušljivem razbitem karavanškem svetu, kjer je ključno preverjanje oprimkov, saj bi se zdrs ali padec lahko končal tragično. Ko stopimo na Užnik, nas pozdravi sonce in Slovenija :) 
Greben je lep, na trenutke zelo izpostavljen, trave v mokrem bi bile problem, obisk Košutnikovega turna več kot obvezen, ferata pa je pravi cuker in je tudi ni za podcenjevati. 

Na koncu

Če podamo oceno, je Cjajnik primeren za tistega, ki ima prvič veliko izkušenj s hojo po razbitem svetu, ki je fizično in psihično pripravljen in predvsem tudi, da zna kdaj stopiti s čevlji na trenje, kadar je to potrebno! 
Oprema, ki jo potrebujemo za dnevni vzpon pa mora nujno vsebovati plezalni pas, samovarovalni komplet, počivalo, čelada in nahrbtnik cca 30L. Čevlji morajo imeti dober podplat, saj je stik s podlago na nekaterih mestih lahko življenjsko nevaren. 

Naši predlogi za primerno opremo:

1. Čevlji Scarpa Epic
2. Čelada Austrialpin
3. Samovarovalni komplet
4. Plezalni pas


Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.