Košarica 0

Vzdrževanje opreme - naš odnos do samega sebe

Sebastjan Potočnik

Koliko izmed vas vzorno skrbi za svojo plezalno opremo? V mislih imamo vrv, plezalke, vponke in vponke z matico, neskončne zanke, čelade, oblačila, plezalni pas.....

Vsak izmed nas ima pri sebi vsaj kakšen del opreme, za katerega nas je groza, da ga še sploh imamo. Ko ga zagledamo, se kar malo naježimo in jo potem s težavo uporabimo, kljub zavedanju, da bi že zdavnaj morala romati v tisti predal, kjer piše že zdavnaj preteklo.

S tem, ko opremo rabimo preko časovnih okvirjev, tvegamo večje poškodbe naše osebne opreme, kot tudi to, da tvegamo večji padec, morda celo poškodbo ali v najhujšem primeru celo smrt. Zaradi pretirane uporabe opreme lahko oprema enostavno odpove, saj smo jo pretirano uporabili in časovno uporabo prekoračili za vsaj enkrat. 

Navodila za uporabo niso nujno zlo, ampak priporočila proizvajalca, da nas seznani z nepravilno in pravilno uporabo našega novega izdelka. S tem, ko ne upoštevamo opozoril, škodujemo največ samo sebi. Sami sebe pa imamo ja najraje mar ne?

Nekaj nasvetov o vzdrževanju opreme:

  • vrvi je potrebno vedno premetati, da preverimo, ali je naša vrv še varna, ali smo jo morda kje presekali. Umazana in poškodovana vrv je manj varna, v skrajnem primeru življenjsko nevarna. Shranjujemo jo v torbi v temnem prostoru stran od vplivov sonca, toplote in kemikalij. Čiščenje vrvi je priporočljivo, več o tem si lahko preberete v sledečem članku: Čiščenje plezalne vrvi
  • vponke in vponke z matico zavržemo takoj, kadar so bile izpostavljene padcem z višine na tla, saj lahko nastanejo mikro poškodbe, ki nam niso vidne, ki pa bistveno vplivajo na življenjsko dobo. V kolikor opazimo poškodbe na vponkah za katere sumimo, da so nevarne je priporočljivo takšen izdelek umakniti iz uporabe.
  • čelada je kos opreme, ki ščiti našo glavo. Čelade delimo na ultralahke in tiste, ki imajo trdo zunanjo lupino in v notranjosti peno. Pri izredno lahkih čeladah pazimo na transport takšne čelade, saj so te čelade bolj občutljive na udarce, kot te, ki imajo trdo zunanjo lupino. Ne lepimo nalepk, saj lepilo poškoduje material. Poškodbe glave spadajo med hude poškodbe, zato je pravilno, da primerno poskrbimo za našo čelado.
  • Neskončne zanke vedno skrbno shranimo v temnem prostoru, kjer ni možnosti uporabe topil, barvil in drugih kemikalij. Ne sušimo jih na soncu, saj ultravijolični žarki poškodujejo zanke.

 Želimo vam čimveč lepih poti, smeri, preplezanih projektov z varno in tehnično brezhibno opremo!

 Vaš Gornik



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.