Košarica 0

Vodnik po vrveh

Sebastjan Potočnik

Vodnik po vrveh

Poletje je v polnem zamahu in mnogi izmed vas se boste odločili za nakup vrvi, ki jo boste s pridom uporabili pri vaših plezalnih projektih.

Kakšno vrv kupiti pa je stvar tega, kaj bi radi počeli. 

V kolikor bo vrv uporabljena za športno plezalne namene, potem vam predlagamo vrv med 9.5mm in 9.9mm; odvisno od debeline vaše denarnice in kaj si dejansko želite od same vrvi. Izbor takšnih vrvi je najbolj hvaležen tako za začetnike, kot tudi za tiste, ki veliko projektirate in posledično dosti visite v sami vrvi. Vrv ima oznako 1 in pomeni enojna dinamična vrv. Ker so sedaj smeri že ponavadi daljše od 30 metrov je najbolje kupiti ali 70 ali 80 metrsko vrv. Helix, Velocity in Equinox will do the business.

Napredna uporaba vrvi

Boljši plezalci oziroma vsaj tisti bolj izkušeni pa boste rajši segli po vrvi med 9.0 in 9.4mm saj si želite manjšo težo in dobro vzdržljivost vrvi. Te vrvi so lahko tudi že impregnirane, s tem pa podaljšamo življenjsko dobo. Zavedati pa se moramo, da ni vsaka impregnacija dobra impregnacija in da obstaja veliko razlik med njimi. Zaupajte najboljši impregnaciji - DRYXP impregnacija Steling, ki ima UIAA certifikat! 

Vrvi za alpinistične smeri

Plezalci, ki vas pa zanimajo dolge športne plezalne smeri in alpinizem, pa boste posegli po še tanjših vrveh. Te vrvi se razprostirajo med 8.5mm in sedaj že tudi 6.9mm. Gre za zelo tanke vrvi, s katerimi moramo pozorno ravnati. Prednost teh vrvi je v tem, da nam omogočajo manj trenja pri plezanju tako skalnih smeri kot tudi kombiniranih in lednih. Teža je manjša in s tem lažje napredovanje pri vzponih.

Na naših policah ta razred predstavljata vrvi Photon in Duetto. Te vrvi so seveda z odlično DRYXP obdelavo. Priporočamo dolžino vrvi 60 metrov. Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.