Košarica 0

Spalne vreče - več kot le zunanji del in malo puha

Sebastjan Potočnik

Za pisanje tega članka me je zbodel prijatelj. Ali je spalna vreča res le samo zunanji material in puh? Kaj se skriva v dobri spalni vreči? Na kaj moramo biti pozorni ? Kaj odraža cena ? 

  1. Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu spalne vreče? Najprej se moramo iskreno vprašati, kaj bomo počeli in zakaj spalno vrečo dejansko potrebujemo. Ali je puh prava izbira ali bi morda raje izbrali sintetično polnilo? Prednost puha je zagotovo v tem, da je lažji, toplejši in bolj stisljiv. Sintetično polnilo pa se še vedno odlično obnese v vlažnih in mokrih pogojih. 
  2. Kako je narejena spalna vreča? Kvalitetna spalna vreča ima na zunanji strani trpežen in dihajoč material. Sama osnova materiala je ponavadi kvalitetnejši nylon, ki je bolj odporen na obrabo, odrgnine in raztrganine ter ima eno bistveno prednost - diha, a hkrati ne prepušča vetra. Zadrga je narejena tako, da omogoča minimalne toplotne izgube, posebej je oblikovan predel okoli nog, prav posebno pozornost pa si zasluži tudi zaščita okoli glave in vratu. Puh, ki je v spalni vreči, je danes boljše kvalitete in tudi bolj odporen proti vlagi. 
  3. V dobri spalni vreči se danes skriva več kot le samo puh. Skriva se natančno izmerjena količina puha, ki vam za dane razmere ponuja optimalno toploto, skriva se študija izdelave spalne vreče, da nam omogoča minimalne toplotne izgube. Odgovorni proizvajalec se zaveže posebnemu kodeksu, s katerim sporoča, da je bil puh pridobljen etično. Za puh je možno preveriti posebno sledljivost, ki nas vodi do dobavitelja samega puha. 
  4. Pri izbiri same spalne vreče moramo biti pozorni na moč in kvaliteto puha. To nam pove podatek, ki se nahaja pod nazivom fill power. Večji kot je, večjo toploto nam daje spalna vreča in manjša je lahko teža spalne vreče. Pomemben podatek je tudi, ali je morda spalna vreča na zunanji strani narejena iz vodo-odbojnega ali celo nepremočljivega materiala. Na kakšno velikost se spalna vreča pospravi, je podatek, ki nas nad spalno vrečo navduši ali pa nas pusti hladnokrvne. 
  5. Ali je cena dober prikaz kvalitete - pri spalnih vrečah boljše in višje kakovosti zagotovo, saj so uporabljeni le najboljši materiali, ki naredijo bistveno razliko v hladni in mrzli noči. In ponavadi so žal ravno takšni bivaki najdaljši. 

V Gorniku so vam na voljo puhaste vreče proizvajalca Rab in Mountain Equipment. Za razred boljše spalne vreče od konkurence. Preizkušeno. Ko boste kupovali dobro spalno vrečo ne pozabite: brez dobrega spanca vam bo trda predla!



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.