Košarica 0

Plezalni klub Škofja Loka

Sebastjan Potočnik

Izhajamo iz Škofje Loke in v naslednjem prispevku predstavljamo plezalni klub, ki se ponaša s skromnostjo,  a vendar odličnimi dosežki. 

Plezalni klub Škofja Loka je bil ustanovljen pred 27 leti. Že od samega začetka je bil plezalni klub tekmovalno usmerjen in še vedno ohranjamo to tradicijo. Kot posledica intenzivnega dela s tekmovalci, smo imeli v klubu že kar nekaj vrhunskih tekmovalcev, ki so dosegali odmevne rezultate tako na državnih, kot tudi na mednarodnih tekmovanjih.

Maja Vidmar 

Maja Vidmar

Naša najuspešnejša tekmovalka je bila Maja Vidmar, ki je osvojila prvo mesto na več tekmovanjih za svetovni pokal, zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojila bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu. Vidne rezultate na članskih tekmah za svetovni pokal so dosegli tudi ostali naši tekmovalci. Lučka Franko je osvojila bronasto kolajno na tekmi za svetovni pokal v Kranju. Urban Primožič se je večkrat uvrstil v finale svetovnega pokala. Tudi Sergej Epih, Jure Raztresen in Martin Bergant so nanizali kar nekaj dobrih polfinalnih nastopov.

Klub ima okrog 100 članov in je uspešen tudi na državni ravni, saj sodi med najboljše klube v državi. Večkrat smo dosegli 1. ali 2. mesto v klubskem pokalu državnega prvenstva.

Plezalni klub vodi mlada in zagnana ekipa, ki se trudi, da se v klubu vedno kaj novega dogaja. Organizirajo različne klubske tekme, plezalne tabore, izboljšujejo plezalne pogoje v klubskih prostorih, ki se nahajajo v Športni dvorani Poden. Vadbe se izvajajo na treh stenah:

Manjši balvanski steni – »Akvarij«

Večji balvanski steni – »Peskovnik«

Veliki steni

Plezalna stena

Prenovljen Peskovnik

V letošnjem letu smo prebarvali Akvarij in popolnoma prenovili Peskovnik. Stena je tako dobila popolnoma novo podobo.

Ker želimo tudi v prihodnosti biti eden izmed vodilnih klubov na slovenski plezalni sceni, dajemo velik poudarek na delo z mladimi.

Vsako leto organiziramo plezalno šolo za najmlajše, ki potega 2x tedensko. Otroci stari med 4 in 8 let se učijo prvih korakov v svet vertikale. Za otroke je pomembna zabava in zato jim preko iger predstavljam plezanje. V šoli se spoznajo predvsem z občutkom gibanja v steni, prilagajanjem na višino in uživanjem v tem športu.

Maldi plezalci

Plezalni tabori za otroke

V naslednjih letih otroke poskušamo vpeljati v tekmovanja. Z vključitvijo v tekmovalne skupine otroci začnejo spoznavati resnejši pristop k športu. Učijo se discipline, vztrajnosti in sistematičnosti, vendar še vedno z velik poudarkom na zabavi. V prvem letu se otroci udeležijo tekem zahodne lige, kjer je vzdušje zelo sproščeno in so tudi plezalne smeri lažje. Ko presodimo, da je otrok sposoben tekmovati na državni ravni, ga počasi vpeljemo tudi na tekme državnega prvenstva.

Tekmovalci v Gornik oblačilih

Tekmovalci v Gornik oblačilih

Pri 14 letih otroci lahko vstopijo v mladinsko državno reprezentanco. Če se posameznik uvrsti v ekipo, začne tudi resno trenirati. Treningi so posvečeni predvsem napredku, fizični in psihični pripravi za mednarodne tekme.

Poleg skupin za otroke in mladino pa v klubu izvajamo tudi več rekreativnih skupin, ki se odvijajo 2x tedensko v večernih urah. Skupine so mešane glede na terminske želje posameznika, vendar se vseeno trudimo, da so v skupine vključeni rekreativci podobne starosti (študenti, 30-40 let, nad 40 let…).

Vsako leto plezalni klub organizira tudi državno prvenstvo v športnem plezanju na veliki steni. Tekmovanja se udeleži preko 200 tekmovalcev od najmlajših cicibanov do članov, ki krojijo sam svetovni vrh. Tekma za državno prvenstvo je ena izmed bolje organiziranih, o čemer pričajo tudi številne pohvale s strani tekmovalcev in gledalcev.

Državno prvenstvo Škofja Loka

Državno prvenstvo v Škofji Loki



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.