Košarica 0

Nepal 2022

Pika Mohoric

Nepal 2022

Ideja za nepalsko Himalajo se je porodila lansko zimo, ko sem šel smučat z Matijo Volontarjem na hribčke nad Kranjsko Goro. Povedal mi je, da jeseni načrtujeta odpravo z Žigo Oražmom. Ideja me je hitro pritegnila in tako sem izrazil željo, da bi šel z njima. O mojem predlogu sta se oba strinjala in tako smo po nekaj birokracije imeli pod odpravo podpisane tri člane.

nepal 2022

Ekipa

Prihod v Kathmandu smo začuda prestali brez težav. Viso smo dobili takoj, pri pultu kjer se ponavadi zatakne, ko pregledujejo viso, pa tudi ni bilo težav. Vsa prtljaga nas je že čakala ob traku. Prvotni plan je bil, da pot nadaljujemo z notranjim letom Kathmandu - Lukla, vendar Nepalci ravno v tem času praznujejo osem dnevni praznik. To pomeni, da je Kathmandujsko letališče preplavljeno z notranjimi leti. Tako turistične lete, kot npr. v Luklo, prestavijo na letališče Remechap - 5 ur vožnje iz Kathmanduja. Vremenska napoved na dan našega leta ni bila dobra. Še več - napoved za naslednjih nekaj dni je bila  zelo slaba, kar pomeni, da letov v Luklo predvidoma ne bo. Po nekaj urah čakanja na letališču smo imeli dve možnosti: ali se na pot proti Lukli podati z avtom in tako podaljšamo pot od baze za vsaj 2 dni ali počakamo na ugodne vremenske razmere za let, ki ne vemo kdaj bo omogočen. Še isto popoldne smo se hitro odločili za pot z avtom. Razmišljali smo, da bomo na ta način sigurno imelo vso prtljago s seboj, poleg tega pa nam ni potrebno čakati na vremensko okno, ki ga mogoče sploh ne bo. V treh dneh, kolikor je trajalo slabo vreme, naj bi bilo izvedenih 80 letov v Luklo. Dejansko pa je bilo samo sedem. To nam je bila potrditev, da smo se glede načina napredovanja, odločili pravilno. Pot do konca ceste proti Lukli, pa tudi ni potekala brez zapletov. Prvi dan smo se vozili približno 7 ur, vendar smo bili zaradi megle počasnejši in smo se morali ustaviti približno dve uri pred zastavljeno končno točko tistega dne.

nepal 2022

Na cesti

Drugi dan smo dobro napredovali, vendar smo se bili primorani ustaviti zaradi plazu, ki je odnesel del ceste. Po uri čakanja smo se odpeljali naprej do točke, kjer se je cesta prelevila v zelo slab kolovoz. Presedli smo se v avto s pogonom na vsa kolesa in nadaljevali pot. Cesta od tod naprej je bila izredno slaba. Večkrat smo zadrževali dih, ko je voznik s telefonom v roki vozil nad prepadi. Plan je bil doseči vasico Bupsi, ki predstavlja konec prevozne ceste. Trenutno cesto gradijo naprej, tako da bo cesta v nekaj letih speljana do Lukle. Zaradi naliva je bila cesta preveč naluknjana in smo se morali ustaviti dve uri hoda prej.

 nepal 2022

Pot v bazo

Naslednji dan smo končno začeli s hojo proti baznemu taboru. Po 9 urah hoje in 1800 višinskih metrov (vso pot do sem, bi izpustili, če bi leteli v Luklo) smo dosegli vas Surkey, ki je naravnost pod Luklo. Naslednji dan smo v nalivu nadaljevali do vasi Monjo, tretji dan hoje, pa smo bili že v dobro znanem Namche Bazarju. Od tod smo imeli dva lažja dneva. Najprej do vasi Thame in nato končno do naše baze, vasi Thyangbo na višini 4250 m. Ves ta čas je več ali manj deževalo in spremljala nas je megla.

 nepal 2022

Nosači

nepal 2022

Živahno življenje v gorah

Po prihodu v bazo smo morali počakati še dva dni, nato pa se je končno po 12ih dnevih prikazalo sonce. Za prvo aklimatizacijo smo si izbrali zelo lahek treking do konca doline, kjer smo postavili šotor in prebili noč polno glavobolov na 5400m. Nato smo naslednji dan se odpravili ponovno nazaj v bazo in sledil je počitek.

nepal 2022

Aklimatizacija

Čez nekaj dni smo se odpravili proti šesttisočaku tik nad bazo za katerega so nam lokalci trdili, da še nima pristopa na vrh (kar se je kasneje žal izkazalo za napačno). Sledili smo vzhodnemu grebenu proti vrhu in v dveh dnevih že bili nazaj v udobju baze.

nepal 2022

Strm prehod na vzhodni greben 

nepal 2022

Žiga na grebenu

Sledil je čas, ko smo se počutili dovolj dobro aklimatizirani za poskus na naš glavni cilj. Med prvo aklimatizacijo pa smo vsi opazili zelo privlačno 1000 metrsko zahodno steno šesttisočaka Pomlace, ki še ni bila preplezana. Vsi smo se začeli kmalu spogledovati z idejo, da bi zamenjali naš prvotni cilj za zahodno steno, saj sta bila dodatna negotovost in prvenstvenost zelo privlačna motiva. Naše pomisleke smo tudi skomunicirali in vsi smo se složno odločili, da bomo poskusili v nepreplezani zahodni steni.

Razlog, zakaj se še nobeden ni dotaknil te stene verjetno leži v na videz nemogočem pristopu na plato pod steno. Kakšne 4 ure smo iskali prehode med seraki in na koncu smo se odločili za skalno stopnjo, ki je omogočila najvarnejši in najenostavnejši prehod, čeprav je od daleč izgledalo nemogoče.

 nepal 2022

Skalna stopnja

Ko smo končno dosegli plato, smo si vsi oddahnili, skuhali večerjo in se pripravili na mrzlo noč v šotoru. Linijo smo si izbrali bolj v desnem delu stene in smo upali, da si bomo lahko še pobližje pogledali izbrano smer, vendar pa nas je popoldne zajela megla in še celo zapadlo je par centimetrov snega.

Naslednji dan smo pričeli s svitom in že takoj smo občutili peklenski mraz, ki je rezal do kosti. Pričetek smeri je bil bolj strm, kot smo pričakovali, ampak razmere so bile dobre, kar nam je omogočilo hitro nadaljevanje.

nepal 2022

Začetek smeri

Sledila je menjava v vodstvu in kmalu smo prišli na greben, ki nas je za 300 metrov še ločil od vrha.

nepal 2022

 Na grebenu

Po dobrih osmih urah smo zadovoljni in olajšani stali na vrhu. Pričakovali smo, da bomo potrebovali 3 dni, ampak sta dobre razmere in uigranost naveze poskrbela za hitro napredovanje in tako smo še isti dan sestopili po vzhodnem grebenu do vznožja gore, nato pa prižgali lučke in sredi noči prišli spet nazaj v lodge.

nepal 2022

Veseli na vrhu! 

nepal 2022

Sestop

Tako se je naša odprava počasi bližala koncu in ostalo nam je le še nekaj dni v baznem taboru, nato pa je sledilo ponovno potovanje najprej v civilizacijo, nato pa še v domovino. Z Žigo in Matijem smo se super ujeli in tako prihajamo domov srečni in zadovoljni nad našo avanturo. Lepe stvari bomo še dolgo pomnili, spomin na trpljenje in mraz pa vedno bolj usiha, tako da me bo Himalaja še videla!

 nepal 2022

Na poti nazaj v civilizacijo.

Avtor vseh slik in teksta je Bor Levičnik.



Starejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.