Košarica 0

Dereze - vodnik po derezah in njihova uporaba

Sebastjan Potočnik

Pred vami je kratek vodnik po uporabi derez in za kakšen namen imamo dereze. 

V trgovini Gornik ponujamo dereze blagovne znamke Veriga, ki so produkt slovenske ideje in nam omogočajo brezskrbno hojo po zaledenelih pločnikih in po bližnjih gričih in hribih, kjer ni nevarnost zdrsa. Za obisk gričev in hribov vam priporočamo dereze Mount Track in Ice Track. Te dereze pa niso primerne za obisk visokogorja in vam prepovedujemo uporabo na resnem gorskem terenu! Dereze se enostavno namesti na vaš čevelj, pozorni moramo biti le na pravo velikost. Za dodatno pričvrstitev na vaš čevelj poskrbi elastični trak. 

Za pohodništvo in gorništvo v visokogorju pa naj na vaš čevelj roma prava dereze, kot je Petzl Vasak ali Black Diamond Sabretooth. Glavna razlika je že v sami obliki derez, saj so te dereze narejene tako, da se optimalno prilegajo vaši obliki čevlja in imajo daljše zobe pod čevljem. Daljši zobje omogočajo boljši stik s podlago, da pa težje zdrsnemo pa poskrbi posebna zaščita ali antiboot kot radi rečemo, saj se pod čevljem ne nabira sneg.

Pri Black Diamond derezah lahko izpostavimo nerjaveč material, ki poskrbi, da bodo dereze z vami vrsto led in ne bo nobenih sledi uporabe. 

Preden se odločimo za nakup derez, je potrebno nujno preveriti kakšne čevlje imamo doma, za kakšen namen bomo dereze uporabili in česa se bomo lotevali v prihodnosti. Če je le možno v trgovino prinesete svoje čevlje, da boste skupaj s prodajalcem poiskali optimalne dereze za vaše potrebe. Kadar na čevelj pritrdimo dereze, takrat palice zamenja cepin. 



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.