Košarica 0

Ferate - izredno zahtevne zavarovane poti

Sebastjan Potočnik

Ferate - kaj za hudiča to sploh je?

Priznamo, pri nas se ta izraz hitreje oprime ljudi kot sneg decembra na gola tla. Ferate so zavarovane poti z jeklenico, skobami, lojtrami in dodatnimi varovali katere so nam v pomoč pri premagovanju poti do želenega cilja. Če moramo ferato opredeliti z ocenami, bi rekli, da se prave ferate pričnejo z oceno C, ki že predstavlja težje previse, gladke plošče, potrebujemo tudi večjo moč v rokah. Ocene danes že dosegajo stopnjo F, ki pomeni  to, da je potrebno premagovati večje strehe in imeti veliko moč v rokah. Za gibanje je potrebno imeti plezalke in obvladovati že osnove plezalne tehnike ( 3 oporne točke, natančno postavljanje nog ).

V Sloveniji smo v prvi pravi ferati začeli govoriti v letu 2011, ko so v kraju Vinska Gora odprli Gonžarjevo Peč, kjer lahko preizkusite svojo moč in vzdržljivost v kratki a sladki ferati. Več

Pred to ferato pa smo naše poti lahko kategorizirali kot zelo zahtevne poti, saj so zgledno zavarovane, varovala so vedno na dosegu rok. Ker so takšne poti daljše je bil tukaj večji poudarek na psihičnem področju kot na fizičnem. K temu dodatno pripomore še vprašljiva kakovost naše kamenine in zato naše poti nikoli ne smemo podcenjevati.

Danes imamo pri nas tudi izjemno zahtevno zavarovano pot na Lisco, na Gorenjskem se skriva pravi biser nad Zelenico, svoje so dodali tudi mojstri gora Jezerjani in naredili težko ferato pod Češko kočo. V zimskem času se lahko potrenira v Glinščici, Mojstrana pa bo tudi kmalu bogatejša za ferato.

Hoja po zavarovanih poteh nam je lahko v velik užitek, zagotovo pa se moramo zavedati, da ponuja veliko pasti za katere morda ne vemo ali jih nismo predvideli. Pri izredno težkih previsnih feratah je večkrat onemogočen povratek in zato se vanje podajajmo le fizično najbolje pripravljeni. Tudi reševanje je izredno zahtevno in poškodbe pri feratanju so lahko kljub vsej opremi izredno resne. V izredno težkih feratah je nujno potrebno poznavanje vrvne tehnike in dodatnega varovanja ter dvig/spust prijatelja, ki je onemogel. Vozle je potrebno poznati izredno natančno, saj so osnova za manevre pri premagovanju težjih mest.

Oprema, ki jo je moč kupiti v trgovini nam ne zagotavlja, da smo sedaj varni in da se lahko poženemo v vsako ferato, ki jo vidimo. Precenjevanje samega sebe nas lahko stane tudi življenja.

Kaj potrebujemo:

  • Čelada je izredno pomemben kos opreme, ki ščiti našo glavo pred udarci, ki znajo biti na feratah že mnogo bolj boleči ( udarec ob fiksno varovalo ) Plezalna čelada

 Kadar se boste podajali v težje ferate nujno potrebujete še varovalno napravo, ki vam omogoča dvig ali spust ( ATC Guide in podobno ), dve pomožni vrvici debeline vsaj 6mm in dolžine 5m, sisteme in vodniško vrv. Dodatno potrebujete še vsaj 4 vponke z matico in razne pripomočke za lažji dvig ali spust.

 Zakaj uporabljati samovarovalni komplet je zelo nazorno prikazano v sledečem videu in tudi zakaj ne uporabljati svojih doma narejenih samovarovalnih kompletov:

Še nekaj predlogov za odlične ferate v tujini:

Predlogi: Link

Če niste prepričani v svoje zmogljivosti se na ferate podajte v okviru izkušenejših, preko planinskega društva ali z gorskim vodnikom.

Želimo vam prijeten začetek in čimveč lepih trenutkov in spominov iz ferat kjerkoli se jih boste lotevali.

Avtor vseh spodnjih fotografij je Matjaž Sušnik, vodnik PD Kranj in idejni vodja Šole varnega gibanja v gorah

 

 



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.