Košarica 0

Osnovna oprema za pričetek alpinistične šole

Sebastjan Potočnik

Jesen je čas izobraževanj in mnoge izmed vas zanima gorništvo in alpinizem. Tako sedaj pozorno pobrskajte po spletnih straneh, ali se morda v vašem kraju nahaja alpinistični klub oziroma društvo in ali organizira alpinistično šolo. 

Naš namen pa je, da vam napišemo, s kakšno minimalno opremo, boste že zadostili tisti osnovi za začetek:

Plezalni pas - plezalni pas za alpinizem in plezanje naj bo udoben, z dovolj zankami za opremo, enostavno ga moramo prilagoditi in nam ne sme biti pretesen, saj bomo pozimi bolj oblečeni kot poleti. Nožne zanke naj bodo nastavljive, pomembno je tudi to, da na pas namestimo nekaj opreme, da vidimo, kako se obnašajo zanke za opremo. Dodatna vrednost pasu je tudi v tem, da je možno namestiti dodatne nosilce za opremo.

Za moške priporočamo sledeča pasova: Momentum DS in Technician.

Za ženske pa priporočamo plezalni pas Momentum in prav tako žensko izvedbo plezalnega pasu Technician

 Čelada - čelado vedno pomerjamo z kapo, saj jo pozimi z veseljem nosimo, tako, da nam čelada v nobenem primeru ne sme biti premajhna. Na voljo ima klasične čelade, ki imajo tršo lupino in ultralahke čelade, ki odlično absorbirajo udarec. Čelade previdno pomerimo, preverimo sistem zapiranja čelade in izberemo tisto čelado, ki nam najbolj ustreza. 

Primer klasične čelade je čelada Austria Alpin, primer ultralahke čelade pa je čelada Vector Black Diamond, ki je na voljo tako v moški kot ženski različici. 

 Potrebujemo 4 vponke z matico - pozor, ne izberimo premajhnih vponk, saj bomo imeli veliko dela pri izvajanju vrvnih manevrov. Vponke naj imajo groba vratca, saj bomo le tako tudi pozimi imeli lažje operiranje z vponkami s pomočjo rokavic.

Naš predlog so vponke za matico Rondo ali pa Sterling Eagle

Najlonska zanka - najlonska zanka dolžine 120 centimetrov vam bo v pomoč pri izdelavi sidrišč, pri spustu po vrvi. Pomembno je predvsem to, da je zanka izdelana iz Nylon materiala in ne iz Dyneeme. Nylon ima v primerjavi z Dyneemo veliko višje tališče v primeru obremenitve. 

Varovalo - varovalo je prav tako del osnovne opreme, saj nam omogoča tako varovanje kot tudi pomoč pri izdelavi različnih manevrov ( dvig padlega soplezalca, reševanje iz ledeniške razpoke.. )

Primer boljšega varovala je Wild Country Pro Guide Lite.  

Plezalni čevlji - plezalke: Kdor kupuje prve plezalke, naj bodo le te udobne, brez neprijetnega tiščanja, saj bomo z njimi preživeli kar nekaj časa. Vezalke ali ježek? Vezalke imajo svojo prednost v tem, da nam nogo bolj stisnejo, kadar dejansko to potrebujemo, ježek pa nam omogoča hitrejše obuvanje plezalk in sezuvanje.  Dodaten poudarek je na tem, da kupimo plezalke z dobro gumo, da bo noga na mestu. 

Priporočamo sledeče modele: 



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.