Košarica 0

Kultura spanja v gorah

Sebastjan Potočnik

Kultura spanja v gorah

Spanje v gorah v vročih poletnih dneh je pravi balzam za dušo. Nižje temperature, čisto zvezdno nebo, jutranja zarja in čudoviti sončni zahod. 

Sliši se čudovito, dejansko pa je realnost lahko čisto drugačna. Naj vam navedemo nekaj primerov, kaj vse gre lahko narobe in kako to zmanjšamo. 

Higienski problem spanja v planinskih kočah in bivakih

Iz realnih izkušenj vam lahko povemo, da nam velikokrat notranja spalna vreča prihrani težave v zvezi s higieno. Poleg tega smo z njihovo uporabo bolj ekološki. Koče ponujajo spalne rjuhe za enkratno uporabo. Prvič veliko stanejo, drugič pa je vse po uporabi potrebno zavreči.

Z notranjo spalno vrečo poskrbimo, da smo zaščiteni pred pršicami in drugimi drobnimi nepridipravi. Čez vrečo hitro odenemo še odejo in spanje je tako udobnejše.

Tako kot se notranje spalne rjuhe lahko uporabijo v kočah, se lahko uporabijo tudi v bivakih. Ker bivaki niso redno vzdrževani (kar je seveda logično!), so higienske razmere še bolj zaostrene. Poznamo kar nekaj primerov, ko so se v bivake naselile tudi bolhe ali pa so uporabniki bivaka "brezplačno" pridelali glivice.

Zaprta prenočišča

Prav na hitro se odločimo, da bomo odšli na izlet v planine in prespali v tamkajšnji planinski koči. Ker se nismo prej pozanimali ali je v koči še dovolj prostora za našo prenočitev, smo na koncu ostali brez tega. Zato bomo v najboljšem primeru prespali v jedilnici na trdih klopeh. Seveda smo jezni in stresamo slabo volje na upravitelja koče, ki v tem primeru ni nič kriv. Če bi v roke vzeli zemljevid, kjer so napisane koče in njihove telefonske številke, bi si marsikatero težavo rešili že pred nastankom le-te. 

Majhna potovalna brisačka - velika rešiteljice problemov 

Vsaka koča ima vsaj malo vode, da lahko osvežimo naš obraz in umijemo zobe. Potovalna brisačka je lahka, saj tehta samo 70 gramov, zato je ni težko prenašati v nahrbtniku. Velika prednost brisače je v tem, da se zelo hitro posuši in je tudi antibakterijsko obdelana. 

Problem s sosedi na skupnih ležiščih

Velikokrat se zgodi, da nekdo na skupnih ležiščih prav "nesramno smrči", zato ne pozabite, da v prvo pomoč dodate še čepke za ušesa. Ni ga čez dober spanec v gorah, ki ga lahko skazi prvi sosed. 

Zamenjava čevljev 

Sicer nima nič s kulturo spanja, je pa zanimiva situacija, ki je resnična, ko se naključni osebi srečata v koči, ki imata enak model čevljev, in šele po dobri uri ugotoviš, da ti čevlji niso tvoji :). Če boste zato potrebovali druge čevlje, lahko pokukate na našo polico s čevlji za moške in ženske.



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.