Košarica 0

Izlet v Dolomite

Matjaz Mohoric

Izlet v Dolomite

Dolomiti so od leta 2009 pod Unescovo zaščito svetovne dediščine zaradi izjemne lepote narave. Ležijo v severnem delu Italije oz. na južnem Tirolskem, kjer najdem 18 vrhov nad 3000 metri. V vsakem od devetih področjih lahko najdemo strme stene, široke, dolge in globoke doline ter številne stolpe, ki vam bodo jemali dih. Že samo zaradi tega je vredno izvesti izlet v Dolomite

Dostop

Ni pa to vse, saj v Dolomitih razgled ni vse, pač pa se lahko aktivno udeležite pohoda, kolesarjenja, hoje po zavarovanih poteh in seveda plezanja. Ampak lepo počasi. Kako pridemo v Dolomite? Tine Mihelič je v svojem vodniku navedel tri smeri. Za Gorenjce je najbližja pot preko Karavank do Lienza in naprej proti Brunecku v dolino, ki nam ustreza. Druga smer je preko Tolmezza in številnih prelazov. Ta je bolj za romantike. Tretja smer pa je za Primorce in je prihod iz morske, južne strani. 

Aktivnosti

Kot rečeno, lahko v Dolomitih počnete marsikaj. Nas zanima predvsem pohodništvo in plezanje. V zvezi s slednjim se bomo usmerili v dve področji, ki sta v poletnem času najbolj obiskani. Seveda so še druga področja, vendar...V skupini Sella lahko plezate od južnega dela Marmolade pa vse do sten nad prelazom Gardena. Tu se lahko usmerite v stolpe nad prelazom Sella, v stene Piz Ciavazes, Piz Boe, Sasso Lungo. Odličen plezalni teren je v bližini Cortine v stenah Tofane di Rozes, Cinque Torri, stene nad prelazom Falzarego. Seveda pa niso daleč od Cortine niti stene Tre Cime di Lavaredo oz Treh Cin. 

V dolomitskih stenah je priporočljivo plezati z dvojnimi vrvmi, saj nikoli ne veš kdaj te bo presenetil bodisi teren ali vreme in boš moral kaj hitro sestopiti, če ne želiš večjih težav. Pri lažjem plezanju prav veliko varovanja ne boste našli, zato je potrebno imeti pri sebi kakšnega frenda in zatič. Ker pa je skala zares odlična, ponuja številna ušesa in roglje, zato bodo gurtne prišle še kako prav. S slednjimi in pa s podaljšanimi kompleti boste lahko učinkoviti zmanjševali težavo s trenjem preko številnih rogljev in stolpov. V kolikor se boste odločili za krajše smeri vam bo v pomoč manjši nahrbtnik, ki vas ne bo oviral in povzročal prekomerno težo, kot kakšen večji nahrbtnik.

Za pohodnike

Dolomiti so za pohodnike pravi raj. Ponujajo čudovite razglede, nova doživetja, dobro označene poti, lahke dostope do stez in udobno namestitev v dolinah. Na voljo so različne težavnosti poti; za tiste z manj kondicije in tiste, ki bi se radi preizkusili v težkih in dolgih ferratah. Za slednje boste zagotovo potrebovali samovarovalni komplet, plezalni pas. Če ne želite raniti kože z morebitno poškodovanimi jeklenicami pa tudi rokavice. V primeru, da boste imeli s seboj otroka ali člana z manj zaupanja vase, priporočamo vodniško vrv.

Vsekakor priporočamo dobro obutev, saj so poti precej obiskane in zato na številnih delih gladke in prekrite z zahrbtnim peskom in kamenjem. Marsikateri hrib boste lažje dosegli s pomočjo pohodnih palic, udobnega nahrbtnika, in udobnimi nogavicami

Za vremenske obrate

Tako za alpiniste kot pohodnike velja, da so Dolomiti lahko tudi zelo nepredvidljivi. Že naslednji dan lahko na vrhovih zapade sneg in se posledično tudi v dolino spusti mraz. Zato imejte pri sebi tudi topel vršni del oblačila, srednji sloj in pa kvalitetni prvi sloj, saj boste tako dobro zaščiteni pred pohladitvijo. Kljub lepemu vremenu naj v nahrbtniku ne manjka niti vetrovka in prva pomoč.

Ko pa je vroče za ponor..., vam bodo zagotovo v pomoč hlače in majice iz aktivnih materialov, ki omogočajo hitro odvajanje pota in hitro sušenje. Ne pozabite pa niti na zaščito proti soncu in veliko tekočine.

Pa srečno in veliko užitkov!



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.