Košarica 0

Kako izbrati pohodniške čevlje?

Sebastjan Potočnik

V današnjem članku bomo posebno pozornost namenili pohodniškim čevljem. Pohodniške čevlje ni lahko kupiti in od nas terja kar nekaj posebnosti, katere vam bomo predstavili.  Upamo, da boste našli pravi odgovor zase, če pa boste kljub temu še imeli kakšno vprašanje, smo vam vedno na voljo preko naše spletne pošte ali v trgovini.  V uvodu smo si zastavili par vprašanj katere želimo, da si zastavite tudi sami. Bolj osredotočeni boste lažje se bo odločiti za nakup, prodajalec pa vam bo z svojimi nasveti v dodatno pomoč.

 Ali potrebujem nizke pohodne čevlje ali visoke pohodne čevlje?

  • Kakšne so naše lastnosti stopala?
  • Kakšnih pohodov ali gorskih podvigov se bom loteval?
  • Pohodni čevelj  z membrano ali brez?
  • Kdaj nam pomerim pohodni čevelj?

 Kakšne pohodne čevlje potrebujemo je odvisno od naših pohodniških tur, prihodnjih načrtov in kakšno je zdravstveno stanje naših gležnjev.  Na voljo so nam nizki pohodni čevlji, pol visoki in visoki pohodni čevlji.  Nizke pohodne čevlje boste zagotovo lahko uporabili tudi za vsakdanjo uporabo, medtem, ko so pol visoki pohodni  čevlji in visoki namenjeni že točno določenemu namenu.

Moški nizki pohodniški čevlji ›
Ženski nizki pohodniški čevlji ›

Moški visoki pohodniški čevlji ›
Ženski visoki pohodniški čevlji › 

Pri obisku prodajalne s pohodniškimi čevlji bo tistega, ki vas bo stregel vedno zanimalo, če mu lahko zaupate lastnosti vašega stopala. Dobro je, da preverite, katero stopalo imate večje saj so razlike lahko tudi do 1 številke. Če imate široko stopalo in se tega že zavedate je potrebno to informacijo že takoj na začetku zaupati prodajalcu. S tem si boste prihranili čas in z seznama pohodniških čevljev izbrisali tiste, ki imajo ozek kopit. Prodajalec je strokovno usposobljen in vam bo že takoj znal svetovati katere pohodne čevlje vam priporoča in zakaj.

 Pri nakupu pohodniških čevljev se moramo vprašati, ali jih potrebujemo za uporabo čez celo leto, pozimi ali poleti. Natančneje bomo opredelili naše želje tem natančnejši bo naš izbor.  Ne pozabimo, da je vedno potrebno pomisliti ali bomo morda potrebovali še dereze in naš izbor derez že vključiti v nakup čevlja. Če smo že lastniki  derez jih prinesimo  s sabo, da se boste lahko takoj prepričali o montaži derez na vaš nov čevelj. Potrebno se je zavedati, da je zimski pohodni čevelj načeloma vedno toplejši, težji od celoletnega in letnega pohodniškega čevlja! Celoletni pohodniški čevlji so nekakšen kompromis, ki sicer niso tako topli kot zimski, vendar nas ob hoji praviloma ne zebe. Imajo možnost namestitve derez in tudi dobro torzijo. Poletni  pohodniški čevlji so lažji, ni potrebno, da so izredno togi in nimajo takšne toplotne zaščite!

Zimski pohodniški čevlji ›
Celoletni pohodniški čevlji ›
Letni pohodniški čevlji ›

Večna dilema pri nakupu čevljev je ali potrebujemo pohodniški  čevelj z membrano ali je morda bolje nakup čevlja brez membrane! Če se boste večino časa gibali po mokrem terenu vam zagotavljamo, da je edini pravi nakup pohodniški čevelj z membrano. Pohodniški čevelj brez membrane je vodo-odbojen, ni pa popolnoma nepremočljiv. Prednost pohodniških  čevljev brez membrane je v tem, da v toplem in vročem vremenu veliko bolje dihajo, kot pohodniški čevlji z membrano. Tudi sušijo se veliko hitreje kot čevlji z membrano.

Pohodniški čevlji z membrano ›
Pohodniški čevlji brez membrane ›

Pri nakupu pohodniških čevljev je zelo pomembno, da si poskušate zapomniti sledeče nasvete.

Za nakup pohodniških  čevljev si je potrebno vzeti veliko časa in kupiti potrpežljivo in preudarno! Ko se odločate za nakup, je potrebno, da si za nakup vzamete vsaj 1 uro časa in s sabo prinesete nogavice, ki so vaša last in jih s pridom uporabljate. Priporočljivo je, da se tisti dan odpravite na daljšo turo in tako nogo pošteno utrudite. Noga pri hoji in gibanju narahlo oteče in ravno zaradi tega se boste pravilno odločili o velikosti vašega čevlja in se izognili neprijetnostim.

V prodajalnah imate ponavadi na voljo klanec, kjer lahko preverite ali vam vaš novi pohodniški čevelj ustreza. Že najmanjši dvom je morda resno svarilo, da ta pohodniški čevelj ni narejen za vaše stopalo.  Zapomniti si je potrebno, da je vsako stopalo unikat in kar ustreza vašemu prijatelju morda ne ustreza vam. Da bo hoja prijetna in udobna pa vam predlagamo, da si poleg kvalitetne obutve privoščite tudi kvalitetne nogavice.

 Zahvaljujemo se vam, da ste si prebrali naš nov članek in vam hkrati želimo obilico lepih užitkov pri hoji.



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.