Košarica 0

TEST OPREME: Rab Strata Hoodie Jacket

Matjaz Mohoric

Opisali bomo iz česa so narejene Rab Strata Hoodie Jacket sintetične puhovke, kakšne so lastnosti materiala Polartec® Alpha®, kje smo jakne testirali in kako so se obnesle.

Puhovke Rab Strata Hoodie Jacket (moška) in Rab Strata Hoodie Jacket WMN (ženska) so narejene iz Polartec® materiala Alpha®, ki so ga v ZDA razvili za vojaške namene. Zgodba testiranja je precej zanimivia, namreč govori o testni enoti vojakov, ki so bili spuščeni v ledeno mrzlo vodo in ukazani, naj se čim hitreje povzpnejo na vrh bližnjega hriba. Takoj po prihodu na vrh so Polartecovi strokovnjaki opravili vsa potreba testiranja na materialu v smislu prepuščanja vlage, izolacije, dihanja, teže, sušenja materiala in telesnih spremembah. Rezultati so bili odlični!

Z Alpha® materialom so v Polartecu prvi razvili sintetično puhovko, ki resnično diha. Material je sestavljen iz treh slojev:

  • notranje podlage
  • izolacija iz izredno lahkega, dihajočega in puhastega flisa
  • zunanje neprepihljive plasti. 

Osnovna ideja pri razvoju je bila razviti material, ki bi ga lahko uporabljali v mrzlem vremenu in se istočasno lahko gibali v njem. Saj poznate tiste situacije, ko vam je med hojo ali plezanjem postalo, zaradi neprepuščanja toplote (dihanja), vroče tako zelo, da ste morali ta sloj sleči. Še pred tem pa ste se morali ustaviti, sneti nahrbtnik, ga odpreti in vanj stlačiti jakno. Med tem pa po potrebi še sleči rokavice in se upirati mrazu.

Nekateri sorodni materiali na trgu so narejeni le za ohranjanje toplote v telesu, ko se ne gibate, izdelke iz Polartec® Alpha® materiala pa imate lahko na sebi med plezanjem, hojo, drugimi aktivnostmi, ne da bi jih bilo potrebno sleči.

V podjetju Rab so bili, pri razvoju jakne Strata, posebno pozorni na detajle:

  • dovolj dolgi rokavi, ki ne zlezejo do komolcev
  • kapuca je dovolj velika, da gre pod njo čelada
  • notranji sloj omogoča vpijanje vlage,
  • zunanji sloj 100% zadržuje veter.
  • žepi so pozicionirani tako, da ne motijo pri uporabi pasu, a še vedno lahko vanje spravite opremo

V Gorniku smo puhovko Rab Strata Hoodie dodobra stestirali pri različnih aktivnostih in vremenskih pogojih. Z njo smo plezali v Ledinskih slapovih in turno smučali na Gran Paradisu.

Rab Strata Hoodie puhovka odraža vse napisano in jo uporabljajo tudi reševalci gorske reševalne zveze Slovenije.



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.