Košarica 0

Gamaše Rab Latok Alpine

Sebastjan Potočnik

Ali so gamaše res samo gamaše? 

To vprašanje smo si zastavili v Gorniku in vam ponujamo nekaj dejstev. Tisti, ki iščete gamaše kot samo skupek materiala, ki nima nobene koristi, vas vljudno prosimo, da prenehate z branjem, saj se lahko zgodi, da vas bomo prepričali ravno nasprotno. 

Kot hribovski eksperti vam bomo gamaše najprej razdelili v segment s priznanimi membranami in gamaše, ki imajo samo vodo-odbojni premaz. Gamaša ima pozimi zelo pomembno nalogo, da nas poleg zaščite pred snegom zaščiti tudi pred ostalo mokroto, v pozni jeseni in zgodnji pomladi pa tudi pred blatom, saj je lažje očistiti gamaše kot pa hlače. 

Gamaše morajo biti narejene iz trpežnega materiala, saj bodo podvržene mehanskim poškodbam pri hoji, tako skalam kot tudi derezam. Spodaj je pomembno, da čimbolj stisnejo, da preprečijo vdor snega pod gleženj, zgoraj pa je pomembno to, da tudi dobro stisnejo naša meča. Ozke gamaše imajo to prednost, da se bomo težje zataknili z njimi ob kakšno oviro. Gamaše so velikokrat krivci za nesrečo pri hoji oziroma pri zdrsu. 

  • Kaj loči dobro gamašo od povprečne? Loči jo sestava materiala, ki poleg tega, da je nepremočljiva tudi zelo dobro diha. Gamaša nas obvaruje pred mokroto, toda, če ne diha, smo prav tako mokri pod gamašo, kar ni naš namen. 
  • Ojačan predel, ki nam omogoča zaščito pred ostrimi zobmi derez in ostrimi skalami in kamni na melišču 
  • Vrvica, ki stisne gamaše zgoraj okoli noge, da preprečuje vdor snega pri gaženju med gamašo in hlačami
  • Trpežen trak, ki omogoča enostavno in hitro pričvrstitev gamaš pod čevelj
  • Tip gamaše: imamo gamaše za široke čevlje (plastične..) ter gamaše, ki pokrijejo klasične čevlje
  • Nepremočljive gamaše so v primerjavi z vodo-odbojnimi dejansko nepremočljive, DWR nanos pri vodo-odbojnih s časom izgine

 Primer nepremočljivih gamaš: 

Latok Alpine  ki so na voljo tudi v ženski izvedbi. 

Primer gamaš z DWR nanosom pa so Scree.



Starejša objava Novejša objava


Napiši komentar

Komentarje pregledamo, preden so objavljeni.